Mat och hälsa


- ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat

Vi är olika se mer under Ayurveda. 

Mat är bränsle för vår kropp och behövs för att vi skall fungera och viktigt för uppbyggnad av alla organ.

En bil går sämre för att slutligen gå sönder om vi ger den fel bränsle. Jag gillar den liknelsen för så är det även med oss.

Här tycker jag ayurvedan är spännande då vi kan hjälpa den med rätt bränsle beroende på personens individuella behov. 


Hörde en gång "Det spelar ingen roll vad du äter mellan Jul och Nyår, det viktiga är vad du äter mellan Nyår och Jul". För mig handlar det om att äta det som kroppen mår bra av. Att äta sådant man känner att kroppen inte mår bra av kan ju fungera vid enstaka tillfällen, men det viktigaste är att huvudparten av tiden äta sådant som gör att kroppen fungerar som bäst. Jag förstår dock att det kan vara en stor omställning att göra. Men det viktigaste är att inte göra allt på en gång utan kunna ta det uppdelat i steg. Detta kan jag hjälpa dig med, att dela upp förändringen i mindre steg och stötta dig i förändringen. 

Om det finns möjlighet till att välja ekologiskt så rekommenderar jag detta starkt bland annat pga den större andel näringsämnen som ekologiska varor har. Den större näringstätheten gör dig även mättare snabbare med mindre mängd.

Men framförallt slipper man alla bekämpningsmedel när man väljer ekologiskt. Ibland kan en del problem och sjukdomar försvinna genom att välja ekologiskt. Detta för att bekämpningsmedlena i sig kan orsaka problemen. Vanliga biverkningar kan till exempel vara:Diarré, yrsel, nervsystemets utveckling påverkas, fortplantningen, astma och allergier.


Då ekonomi givetvis kan påverka att man inte har råd. Så kan man välja att prioritera varor som är extra besprutade. Exempel på sådana varor är: Vindruvor (24 olika bekämpningsmedel -2021), Kaffe, Bananer, Potatis,  mejeriprodukter, kött (väljer du ekologiskt får djuren ekologiskt foder), paprika och spenat. Många fler finns tyvärr även svenska jordgubbar men de är bättre o mindre besprutade än importerade. Många av dessa hårt besprutade varor går ju även att odla själv. 


Testbaserad näring som är det senaste jag kompletterat med är mycket spännande, läs mer under den fliken.

Hälsa är så otroligt stort och brett. Allt handlar inte om mat, det handlar om balans i livet i övrigt. Därför är det viktigt vad vi fyller dagen och veckan med. Hur mår du på ditt jobb? Har du tagit dig tid för dina intressen? Finns det något annat du skulle vilja göra, som du inte gör? Det finns många delar av en dag, att försöka se det som är positivt och känna tacksamhet över det. Gör att den inre hälsan blir bättre. 


För mycket av något även om det är bra blir även det en obalans, ex älskar sitt jobb så till den grad att man jobbar mycket och sent. Då är det lätt att komma i obalans. Så vårt svenska lagom är jättebra. 

För mig är det en lisa för själen att vara i naturen. Att få möjligheten att upptäcka vår omgivning och tacksam över att kunna höra fåglar och vår fantastiska natur runt omkring oss ger mig verkligen mycket. Till och med regnet kan vara så rofyllt att vara i , med rätt kläder finns sällan dåligt väder. 


För dig kanske det är något annat som ger det lugnet i själen. Det gäller att hitta sitt själslugn. Jag har märkt genom åren att det ofta hjälper den fysiska läkningen när den själsliga delen mår bra.