Örter


och dess läkande egenskaper

Jag har ett stort intresse för örter sedan många år och min örtagård växer sakta men säkert. Jag är under lärandets fas och lär mig mer och mer hela tiden. 

Planen är att dessa örter ska kombineras för att passa dig och hjälpa dig och din kropp. Jag gör i mån av tid personliga örtblandningar för att hjälpa läka det som behöver läkas och stärka

det som redan är bra. Vill du ta del av detta så säg gärna till.


Exempel på örter jag har nu i min örtagård är:

Anisisop, Citron Verbena, Citronmeliss, Citrontimjan Chokladmynta, Dragon, Engelsk mynta, Grön mynta, Gräslök, Isop, Kryddsalvia, Lavendel, Libbsticka, Malört, Mattram, olika sorters Oregano,  Pepparmynta, Persilja, Ringblomma, Rosmarin, Rölleka, Solhatt, Timjan, Åbrodd och Ålandsrot.


I min trädgård har jag även Aronia, Fläder, Hallon, jordgubbar, röda- och svarta vinbär samt en del ätbara ogräs som har läkande effekt ex kirskål, Rallarros.


Ogräs som mat?
Detta klappar verkligen mitt hjärta för och det är spännande att utforska. Jag försöker ta tillvara det som finns i min trädgård som valt att bosätta sig där. Varför utrota ogräset när vi kan äta upp det och få i oss mycket bra näringsämnen. Mycket av det vi ser som ogräs idag, användes förr för att läka kroppen dessutom. 


Ogräs som jag använder mycket av är kirskål, målla, nässlor, tusensköna, mjölke och maskrosblad. Blad på vinbärs-och hallonbuskar går också utmärkt att använda. 

Kirskål som kan ta över allt är väldigt nyttigt med massor av vitaminer och mineraler. Denna använder jag i sallad, pajer, stuvningar, och som chips,

Nässlor använder jag på samma vis, dock ej i sallad. Men har testat chips och det var även gott.

Målla använder jag främst som sallad och jag har låtit ogräset bli mina salladsplantor som jag klipper av och som får växa upp igen. Väldigt rika på c vitaminer. Blommorna från svinmålla använder jag på samma sätt som man använder quinoa som tillbehör. Unga stjälkar är goda o lite likt sparris.


Tusensköna är bra i te för sin lugnande effekt. 

Mjölke eller rallarros som den också kallas, torkar jag o använder som te
.

Maskrosblad unga använder jag i sallad och om jag har tålamod o ork så gräver jag upp rötter och gör en god gratäng. Det går att göra maskrossirap också om man vill. Maskrosblad är bra för matsmältningen och är därför bra torkade i te. 

Vinbärsblad o hallonblad används främst till te.

Bilderna uppifrån och ner är: Solhatt, kryddsalvia, citrontimjan, libbsticka, mattram, lavendel, kokta svinmållablommor och timjan på tork.